Sunday

Temuramah JAF bersama Sinar HarianBismillah...
Assalamualaikum wbt

Minggu lepas saya dihubungi oleh wartawan Sinar Harian untuk ditemuramah mengenai perusahaan saya iaitu Jariah Agro Farm, penternakan kambing pedaging dan tenusu. Dengan temujanji mengejut, kami ditemuramah pada rabu lepas 28 Mac 2012 di ladang. Syukur tak terhingga kerana JAF mula dikenali di mata masyarakat sehingga menarik perhatian wartawan untuk kami ditemubual. Apa yang kami kongsikan dengan wartawan tersebut adalah serba serbi mengenai ladang kami dan misi serta matlamat kami dalam bidang pertanian ini.

Jam 10 pagi kami didatangi oleh wartawan Sinar Harian En Sofyanrizal dan jurugambar En Shahril Badri dan temubual memakan masa selama 2 jam setengah. Banyak yang kongsikan bersama mereka bermula dari tertubuhnya Jariah Agro Farm sehingga sekarang. Juga akan perancangan akan datang, misi dan visi kami. Sudah tentu kami akan besarkan perusahaan ini ke peringkat yang lebih tinggi. Saya ditanya pelbagai soalan yang saya kira soalan " apakah cabaran dan halangan yang dihadapi En Anas?" adalah soalan yang saya suka.Sessi temuramah antara JAF dan Sinar Harian di ladangCabaran

Cabaran utama dikalangan penternak ialah, sikap dan daya tahan. Ramai yang membuka kandang untuk berternak kambing serta lembu. Ini adalah petanda baik untuk Malaysia merealisasikan matlamat sumber daging negara yang masih lagi di tampuk lama. Fenomena ini bermula seawal tahun 2006 sejak Perdana Menteri di pegang oleh Tun Abdullah Ahmad Badawi. Beliau memang mengutamakan sektor pertanian dan banyak dana disalurkan kepada sektor pertanian untuk menambahbaik industri ini. Dana ini yang direbut oleh ramai pihak sehinggakan kandang tumbuh seperti cendawan selepas hujan.

Namun, sejak 2 tahun kebelakangan ini, saya perhati kan ramai pula yang mula tutup kandang satu per satu. Pelbagai alasan diberi dan ini lah cabaran yang paling besar yang tidak ramai penternak mampu atasi masalah ini, iaitu SIKAP. Sikap yang mudah menyerah kalah menunjukkan ramai yang tidak dapat bertahan dalam industri ini. Apabila masalah muncul seperti penyakit, tak nak belajar bagaimana untuk mengatasinya. JAF sendiri telah mengalami kerugian dan jatuh bangun dalam industri ini. Tetapi kami masih lagi bertahan sehingga hari ini. Bagi JAF sendiri, saya bersyukur kerana ayah saya memberi sokongan yang tidak belah bahagi untuk kami terus berusaha menapak ke tangga teratas. Juga, kami mempunyai ahli keluarga yang sama2 menjayakan industri ini. Kegagalan yang lepas menjadikan sebagai pengajaran dan semangat untuk terus bertahan.

Dengan pemikiran yang sentiasa positif dan mahu belajar, kami keluarga JAF sentiasa memerah otak dan keringat untuk kekal dan maju dalam sektor pertanian. Kami juga sedar akan kepentingan menyediakan kemudahan aqiqah untuk umat islam yang mana ianya menjadi fardhu kifayah buat kami. Selain itu, penghasilan susu segar dari JAF menggalakkan masyarakat untuk kembali kepada sunnah Rasulullah dengan mengamalkan meminum susu kambing.

Kembali kepada tajuk, JAF berterima kasih kepada wartawan Sinar Harian kerana sudi untuk menemuramah kami dan menjadikan JAF sebagai ladang pilihan untuk dimuatkan dalam artikel. Dalam secara tidak langsung, ianya juga akan menjadi satu kaedah pemasaran JAF kepada masyrakat. Kesempatan yang kami miliki ini, kami gunakan untuk mewar-warkan juga keterimaan kami menggunakan dinar dan dirham dalam muamalah seharian.

Difahamkan bahawa artikel ini akan dikeluarkan pada hari SELASA 3 APRIL 2012 dan diedarkan ke seluruh Malaysia dengan artikel sebanyak satu setengah muka dan bergambar warna.

Jadi, Tungggguuuuuuuuuuuuu...............!!!!!!!!!!!!!

Bergambar kenangan bersama kru Sinar Harian

0 comments:

Newer Post Older Post Home